Prao pt 2

Ett betydligt lättare jobb än att jobba med framkallningen i mörkrummet var att göra kopiorna. Detta innebar i och för sig att man skulle klippa upp negativen i småremsor och då gällde det att vara noggrann, för sabba ett av kundens negativ var ju som sagt det absolut det värsta man kunde göra, så där fick man koncentrera sig och vara noggrann. Men att gör papperskopior var i princip helt harmlöst.

Dock var det så att vi tog fram papperskopiorna lite halvmanuellt. Vi tog in negativen i apparaten, kollade lite snabbt för att se om ljus och färg verkade OK och tryckte på OK-knappen. Detta skedde väl i ca 85% av fallen, i de övriga 15% av fallen försökte vi justera ljus och färg, och det kunde ta några kopior innan vi var nöjda. Lite grann var det en erfarenhetsfråga. Ju längre du satt där ju lättare var det att få till en bra kopia på första försöket, men det hände att jag var tvungen att be fototeknikern om hjälp.

Problemet var dock att vi egentligen inte fick titta på fotografierna. De var ju personlig egendom. De flesta fotografierna var ju helt harmlösa, typ barn som gungar i parken, men en del var medicinsk dokumentering ifrån det lokala lasarettet, som kunde vara riktigt otäcka bilder, och ibland så kom det lite mer ekivoka privata erotiska foton.

Så det hände att undertecknad utropade ett litet ”Hoppsan”, ”Oj” eller tom ett litet ”Fy fan”, när man skulle göra kopiorna. När jag gav de kommentarerna så kom fototeknikern och sa: ”Du får inte titta på bilderna!”

”Hur fasiken ska jag då kunna optimera kopian då?”, blev min fråga.

Jag fick aldrig något riktigt svar på den frågan.

Hälsar den misslyckade fototeknikern.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s