Kemister och molekyler

Den äldre av småpissenissorna är ju kemist, så ibland kan undertecknad inte låta bli att fråga om kemiska saker, såsom vad är det i chilipeppar som är så starkt.

Oftast så tycker småpissenissan att jag bara är jobbig och vill helst inte förklara, men ibland så försöker hon ändå förklara för sin urkorkade gamla far vad det är som gör att chili är så starkt. Tydligen så är det enbart kol, syre, kväve och väte som gör chilifrukter så starka! Hoppla tänker undertecknad! Vare sig kol, syre, kväve eller väte känns som speciellt starkt. Ja det är klart syre och väte i rätt blandning kan ju ge en jäkla smäll, men smakar det starkt?

Då försöker ju småpissenissan visa mig bilder på molekyler och undertecknad ger ju enbart dumma kommentarer typ att ”Den molekylen var ju söt, den ser ut som en liten cockerspaniel”, eller: ”Nä det var en ful molekyl, den ser ut som en elak larv”

Men så kom vi in på lite överkurs, och det var om en molekyl var vänd åt det ena eller andra hållet (och då menar vi inte sexuell läggning) så har de helt olika inverkan på oss människor. Det gäller tydligen LSD, Acetylsalicylsyra och Limonen bland många andra molekyler.

LSD och Acetylsalicylsyra är ju inte så jättespännande om man spegelvänder dem. De har tydligen ingen alls påverkan på människor när de är spegelvända. Däremot Limonen smakar citron när den är vänd ett ena hållet och apelsin när den är vänd åt andra hållet! Hoppla tyckte både jag och Träsktrollet när vi fick höra denna information.

”Men vad händer om man ska försöka vända en molekyl?”, undrade både jag och Träsktrollet.

”Nja, det är inte så lätt” påstod min äldre dotter. ”Det är i princip lättare att skapa en ny molekyl från grunden”.

Då kommer ju självklart Kontorstrollet in som har hört en del av diskussionen och ställer såklart frågan: ”Men om du ställer molekylen framför en spegel och säger: Jag vill att du ser ut så där. Vad händer då?”

Min dotter svarade följande: ”Då har du förmodligen en väldigt arg molekyl, som dessutom med största sannolikhet ger dig en smäll på nosen”. Då gick Kontorstrollet ut och läste godnattsagor för kycklingarna.

Hälsar Ingi, Träsktrollet, Kontorstrollet och hönsen.

PS.

Molekylerna är inte så glada i att hälsa. De tycker uppriktigt sagt av vi ska låta bli att ha åsikter om vilken vändning de har valt att ha. Och det kan nog vi flesta i Träsket hålla med om.

/Ingi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s